Als zeiler ben ik bekend met de afkorting van de vier letters KNRM: Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij. En ik had een beeld van stoere mannen op snelle boten in hoge, schuimkoppende golven. Een paar jaar geleden leerde ik op Schiermonnikoog Thijs van Thijs’ Vliegerparadijs kennen. Naast zijn werk op het strand, was hij één van de ca. 20 vrijwillige bemanningsleden van het KNRM station Schiermonnikoog. Later kreeg ik pas door wat dat ‘vrijwillig’ betekent. En werd ik persoonlijk gegrepen door de bemanning van het KNRM station Schiermonnikoog.

Eén team, één passie, één doel (geen salaris)
Mijn beeld van ‘helden in woeste stormen’ heb ik fors bij moeten stellen. Ja, soms zijn er reddingen in dat soort omstandigheden. Veel vaker gaat de pieper, laten zij hun betaalde werk of gezinsleven vallen en zijn binnen 10 minuten op het station. Pak aan, aan boord en al communicerend met de kustwacht of andere stations een plan maken. Gedreven door het mogen helpen van andere mensen in nood. Rollen verdelend met de crew van deze actie. Ik buig diep voor deze mannen en vrouwen. Die stampend over golven en brekers op de Waddenzee en Noordzee altijd klaarstaan.

Bijdragen aan Vrijwilligerswerk
Door het hele land staan langs de kust en bij de grote binnenwateren KNRM stations. Sinds de oprichting in 1824 zetten redders zich vrijwillig in om bij nacht en ontij schepen in nood te helpen. Zonder subsidie, overheidssteun of salaris. Met behulp van donateurs, sponsors en de redders aan de wal. Het zijn vaak mensen met een passie voor het varen die jaarlijks doneren. Door al deze bijdragen kunnen de stations en de boten onderhouden worden, pakken worden vervangen en de redders worden getraind en opgeleid. In het boek gaat verhaal vijf over de KNRM en Schiermonnikoog. Van ieder verkocht boek van Pippie, Pappie en Poppie gaat €1,= naar de KNRM.

Zomervakantie 2018: extra kabouter steun!
In de zomervakantie van 2018 kom je mijzelf als schrijver van het boek meerdere malen tegen op Schiermonnikoog. Ik lees voor op het strand, in het KNRM station en signeer boeken bij Boekhandel Kolstein. Wanneer je het boek in juli of augustus aanschaft bij Boekhandel Kolstein op het eiland, dan doneer je geen €1,= maar €2,50 aan de KNRM. Daarnaast koop je tijdens mijn evenementen op Schiermonnikoog het boek met bijna €5,= korting. Of krijg je een korting voucher die je bij Boekhandel Kolstein kunt inleveren. Het boek is dan maar €12,50!

De evenementen: houd in de gaten welke activiteit er is op zaterdag 11 augustus op het strand van Schiermonnikoog ……. !

Geef een antwoord