“Wow, het is af. Ons eerste kinderboek.” Dit zijn de eerste regels van het slotwoord van De avonturen van Pippie, Pappie en Poppie. Schrijven is iets waar ik zelf tijd voor maak en alleen voor ga zitten. Maar ik heb ook ontdekt dat ik zeker niet alleen ben. Zo kwam er uit onverwachte hoek een uitnodiging om andere Drentse schrijvers te ontmoeten voor een uniek project.
Een e-mail van Chris Vegter, een bekende kinderboekenschrijver: “Geert, wil je samen met mij en tien andere Drentse kinderboekenschrijvers een verhaal schrijven ter gelegenheid van 25 jaar voorleeswedstrijd? Binnenkort komen we bij elkaar in de Bibliotheek in Assen om kennis te maken. En leggen we jullie uit wat ons plan is.”
12 unieke voorwerpen uit de 12 Drentse gemeenten
Op de avond dat we elkaar ontmoeten, wordt duidelijk wat het plan is. Het Drents Museum heeft afbeeldingen en omschrijvingen aangeleverd van één voorwerp uit alle gemeenten in Drenthe. Iedere schrijver bedenkt een verhaal bij één van de twaalf voorwerpen. Zoals een dolk, een beugeltasje, een olieflesje, een houten wiel of een houten schooltas. Het verhaal moet geschreven zijn op AVI niveau voor groep 7-8, heeft kinderen in de hoofdrol en bestaat uit maximaal 1000 woorden. Het voorwerp waar ik over mag gaan schrijven is het slot uit de Bentheimerpoort in Coevorden.
Een (bij)rol voor Pippie, Pappie en Poppie?
Ik zet het verhaal in de stijgers. Bedenk elementen die het verhaal spannend maken. Leg linkjes naar de werkelijke geschiedenis. Doe onderzoek op Internet. Ontdek dat ‘Bommen Berend’ ooit Coevorden heeft ingenomen. Net als hij van plan was met de stad Groningen. Hier kan ik wel wat mee. Is er nog een rol voor de drie kabouters in het verhaal? Of anders een bijrol? Ik kies om ze eruit te laten, het past minder goed bij het leesniveau. Ook de beperking in het aantal woorden vraagt om heldere keuzes. Wel hebben de drie hoofdrolspelers een relatie met jonge mensen dicht om mij heen.
Ben je nieuwsgierig naar het verhaal over het slot en de sleutels? Klik dan op de bijlagen en ga een paar eeuwen terug in de tijd …